Smučišče Soriška planina

Smučišče Soriška planina

soriska-planina

Smučišče Soriška planina je manjši, prijazen smučarski center, ki ga mnogi izberejo zato, ker je idealen za vse tiste, ki želijo narediti svoje prve zavoje v snegu. Najbolj množično ga zato obiskujejo družine z otroci, se pa Soriška planina lahko pohvali tudi s tekmovalnim poligonom, na katerem svoje moči in znanje merijo pretežno mlajši tekmovalci, srečamo pa lahko tudi nekatere bolj slavne predstavnike nacionalne reprezentance. Smučarske proge na smučišču so tako namenjene začetnikom, rekreativnim ljubiteljem alpskega smučanja pa tudi tekmovalnim smučarjem. Smučišče Soriška planina je primerno za slalomsko, veleslalomsko in smuk progo. Na smučišču lahko smučarji svoje znanje in sposobnosti preverijo kar sami na samomerilni progi. Poleg urejenih prog nudi smučišče tudi dobro vzdušje in izjemne razglede. Ko vremenske razmere to dopuščajo, je iz Soriške planine mogoč razgled na Triglav in Karavanke. Smučišče Soriška planina se nahaja na nadmorski višini med 1287 in 1550 metri. Skupna površina smučišča je 25 ha. Smučišče ima zelo ugodno lego, kar pomeni, da je smuka tu mogoča tako v zimskih kakor tudi v zgodnje pomladanskih mesecih. Na smučišču se nahajajo tri vlečnice in ena dvosedežnica (Lajnar). Smučišče ima tudi homologirano progo za tekmovanja FIS. Poleg alpskega smučanja se na planini nahajajo tudi urejena tekaška proga Jelovica, sankaška proga in (ob ugodnih snežnih pogojih) tudi turna smuka (iz vrha Slatnika in Možica). Za najmlajše je poskrbljeno z otroško vlečnico, ki leži tik nad Brunarico. Ta vlečnica je prilagojena najmlajšim in je idealna za postopno učenje smučarskih zavojev. Otroci so na vlečnici varni, saj jih ves čas nadzoruje in spremlja strežnik. Smučišče Soriška planina je znano tudi po nočnem sankanju ob polni luni in po sanjanju ob baklah. Sanke si je mogoče izposoditi na samem smučišču. Tekaška proga poteka skozi gozdove in je dolga 5 km. Proga je primerna tako za klasično kakor za skate tekaško tehniko. Proga je dovolj široka in urejena, da je v izziv tudi najbolj zahtevnim tekačem na smučeh. Na smučišču si je mogoče smučarsko, tekaško, sankaško opremo izposoditi, urejen pa je tudi servis opreme. Soriška planina vsako leto gosti tudi šole v naravi, saj je v Brunarici tudi dovolj ležišč za šolarje. Ker je smučišče zaprte narave, samega dogajanja na progah ni težko nadzorovati, hkrati pa je zaradi tega lažje poskrbeti za maksimalno varnost. V okolici smučišča se je mogoče odpraviti tudi na krpljanje, sankanje ali pohode.

Zakaj na smučišče Soriška planina?

  • Ker je smučišče družinam in šolarjem prijazno smučišče,
  • Ker je poleg vlečnic za velike, na voljo tudi posebna otroška vlečnica, kjer bodo otroci osvojili svoje prve smučarske zavoje,
  • Ker je zaprto smučišče in je zato dogajanje na njem lahko nadzorovati,
  • Ker je na samomerilni napravi mogoče enostavno preizkusiti svoje smučarsko znanje,
  • Ker si je vsako leto mogoče obetati dolgo smučarsko sezono.

Smučarske proge na smučišču Soriška planina

Smučišče Soriška planina nudi skupno 7 km prog. Od tega je 1 km prog težkih (črna barva), 4 km srednje zahtevnih (rdeče proge) in 2 km lahkih prog (modra barva). Smučišče in teren je razgiban in primeren tako za popolne začetnike, kakor za tiste, ki do smuke pričakujejo nekaj več.

Obratovalni čas smučišča

Smučišče Soriška planina običajno obratuje med decembrom in koncem meseca marca. Ker ima zelo ugodno lego, si je na smučišču mogoče obetati zelo dolgo smučarsko sezono. Smučišče je navadno odprto med 9. in 16. uro.

Cene smučarskih vozovnic

Smučarske vozovnice za smuko na Soriški planini je mogoče kupiti že v predprodaji, ko so cene nekoliko nižje. Mogoče je kupiti vozovnice za odrasle, otroke in mladino/seniorje. Na voljo so dnevna, poldnevna ali dnevna za več dni. Možen je tudi nakup smučarske karte po urah (2, 3, 4 ali 5 ur). Na smučišču običajno pripravijo tudi razne popuste (npr. družinski popust). Prav tako je mogoče kupiti sezonsko smučarsko karto. Za aktualne cenike smučarskih vozovnic več tukaj.

Dostop do smučišča Soriška planina

Do turističnega centra Soriška planina je možen dostop iz treh različnih smeri.

  • Če na smučišče prihajate iz smeri Ljubljane, potem je mogoče do planine in smučišča dostopati iz Selške doline (preko Železnikov).
  • Druga možnost je (v kolikor prihajamo iz ljubljanske regije), da do smučišča dostopamo preko Bleda ali Bohinjske Bistrice.
  • Če na smučišče prihajamo iz primorskega konca, potem se je potrebno vzpeti po Baški grapi, mimo Podbrda in Petrovega Brda.

Smučišče Soriška planina je od Ljubljane oddaljena 60 km, od Bohinjske Bistrice pa 13 km.

Vir fotografije: uradna spletna stran

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani