Smučišče Javornik

Smučišče Javornik

smucisce-javornik

Smučišče Javornik se nahaja samo slabe pol ure vožnje od mesta in vrveža. Leži na obronkih Javornika, ki meri 1242 m.n.v. in Trnovskega gozda. Smučišče se nahaja na nadmorski višini med 800 in 1220 metri. Smučišče je nastalo iz želje, da bi na Črnovrskem področju ohranjali in nadaljevali smučarsko tradicijo, ki ima v teh krajih močne korenine. Prišli so do ideje, da bi zgradili smučišče na drugi, prestavljeni lokaciji. Smučišče so tekom let tudi ves čas posodabljali, dograjevali in opremljali. Ena izmed največjih prednosti smučišča je gotovo njegova ugodna geografska lega, saj se nahaja v neposredni bližini večjih mest. Smučišče ima tudi iz vidika klimatskih razmer in vremenskih pogojev zelo dobro lego, saj je običajno višina in čas trajanja snežne odeje zelo dolga, kar pomeni dolgo smučarsko sezono in obilo smučarskih užitkov. Smučišče Javornik ima zelo razgibano konfiguracijo smučarskega terena, kar pomeni, da je smučišče primerno tako za zahtevne smučarje kakor tudi za rekreativce in začetnike. Dodatna prednost tega smučišča so tudi prekrasni razgledi, ki segajo vse do Tržaškega zaliva, Triglava, Karavank, Kamniških Alp in celo do Snežnika. Smučišče Javornik tako nudi razglede na praktično vse konce Slovenije. Na smučišču se nahajata 2 vlečnici in ena dvosedežnica. Smučišče Javornik se lahko pohvali s kapaciteto 2000 smučarjev na uro. Dodatna ponudba na smučišču zajema še šolo smučanja, otroško igrišče, sankaške proge in v primeru pomanjkanja snega še umetno zasneževanje prog. Poleg zimskega turizma je to področje zanimivo tudi poleti, ko je tod močno razvito gorsko kolesarjenje (Bike park), pohodništvo, jahanje in druge aktivnosti na prostem. Zelo znan je tudi snežni park Javornik, v katerem se nahajajo naslednji objekti: Medium line (Kicker 9 m, Roler 10 m), Beginner line (kicker 4 m, kicker 2 m, table jump 3 m) in Jib line (down rail 6 m, down rail 6 m, straight rail 3 m, straight box / rail 6 m, mini house rail 4 m).

Zakaj obiskati smučišče Javornik?

  • Ker ima smučišče odlično lego in je blizu mestnega vrveža,
  • Ker je sezona na smučišču običajno zelo dolga,
  • Ker ljubiteljem belih strmin ponuja tudi snežni park s številnimi objekti,
  • Ker so proge raznovrstne in bodo primerne za smučarje z najrazličnejšim smučarskim znanjem,
  • Ker se smučišče lahko pohvali tudi z dobro šolo smučanja za začetnike.

Smučarske proge na smučišču Javornik

Smučišče Javornik nudi smučarjem skupno 7 km smučarskih prog. Od tega je 3 km lahkih prog, 2,5 km srednje zahtevnih prog, 1,5 km pa težkih oziroma črnih prog. Smučišče poleg več kilometrov smučarskih prog nudi tudi kar 13,5 km tekaških prog za ljubitelje teka na smučeh.

Obratovalni čas smučišča

Smučišče običajno obratuje v zimskih mesecih in do zgodnje spomladi (december – marec). Običajno je smučišče odprto med ponedeljkom in soboto od 9. do 16. ure in pod 17. do 21. ure. Ob nedeljah je smučišče odprto med 9. in 16. uro.

Cene smučarske karte

Smučišče Javornik nudi dnevne, poldnevne, nočne, sezonske, itd. smučarske vozovnice. Pred nakupom smučarske karte velja preveriti, ali morda nudijo kakšne popuste (družinske, skupinske, študentske, itd.). Mogoče je kupiti tudi vozovnico za vožnjo s sedežnico (enosmerno ali povratno). Za aktualne cene smučarskih vozovnic je najbolje preveriti na http://www.smucisca.com/cenik/.

Dostop do smučišča

Do smučišča Javornik vodijo oznake za samo smučišče. Spodnja postaja sedežnice se nahaja v vasi Lome. Do vasi in smučišča je mogoče dostopati iz treh smeri:

  • Iz smeri Ajdovščina – smer Col, Črni Vrh, Lome
  • Iz smeri Idrija – smer Godovič, Črni Vrh, Lome
  • Iz smeri Logatca – smer Godovič, Črni Vrh, Lome

Smučišče Javornik je od Idrije oddaljeno 20 km, od Ajdovščine 22 km, od Logatca 26 km, od Nove Gorice 48 km, od Postojne 38 km, od Ljubljane 55 km, od Trsta 80 km in od Kopra 90 km.

Vir fotografije: uradna spletna stran

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani