Kako izbrati primerne smučarske palice?

Kako izbrati primerne smučarske palice?

Smučarske palice spadajo ob oblačilih, čeladi, rokavicah, čevljih, vezeh, očalih in smučeh k osnovni smučarski opremi. Funkcija oziroma naloga palic je, da delujejo kot opora, preprečujejo padce in varujejo pred poškodbami. Tako kot drugim kosom smučarske opreme moramo posvetiti nekaj svojega časa tudi izbiri primernih palic za smučanje.

Najprej izberite glede na vašo višino

Strokovnjaki svetujejo, da je pri izbiri palic najpomembneje upoštevati naslednje kriterije. Prva dva kriterija izbire sta vaša višina in vaše znanje in izkušnje. Glede na to izbirate višino smučarskih palic. Vsi tisti, ki se šele učijo smučati ali manj izkušeni smučarji bi morali izbrati krajše smuči, višji in bolj izkušeni smučarji pa bodo po tem pravilu izbrali višje oziroma daljše palice.

Nato izbirajte glede na to, kako boste smučali

Drugi kriterij, ki bolj drži za smučarje z več izkušnjami je način smučanja. Boste na snegu smučali (alpsko smučanje) ali tekli na smučeh (v klasični ali drsalni tehniki)?

Glede na namen nato izberete prave palice. V trgovini  lahko za pomoč zaprosite trgovca, vseeno pa je dobro, da tudi sami znate izbrati primerno dolge palice. Način izbire je pravzaprav zelo preprost. Palico obrnete  in jo primete nad krpljami (krogci) tako, da imate v komolcu pravi kot (90°). Če je kot manjši potrebujete krajšo in če je kot večji od  90° potrebujete nekoliko daljšo.

Ali tudi otroci potrebujejo palice?

Večina učiteljev smučanja danes meni, da otrok, ki se smučanja šele uči, palic ne potrebuje. Ko pa že osvoji tehniko smučanja in pridobi nekaj smučarskih izkušenj pa naj starši izberejo palice po istem receptu kot svoje: otrok postavi narobe obrnjeno na tla in jo prime nad krogcem. Če ima pri tem v komolcu 90 ° je to prava palica zanj. Če ste v dilemi ali je bolje izbrati daljše ali krajše, strokovnjaki svetujejo krajše.

Če vas zanima še kako izbrati prav smuči pa vabljeni k branju naslednjega članka.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani