Smučarska očala so med najpomembnejšimi kosi smučarske opreme

Smučarska očala so med najpomembnejšimi kosi smučarske opreme

Smučarska očala so eden najpomembnejših kosov smučarske opreme, saj varujejo naše oči. Če bomo smučali brez očal ali brez kakovostnih očal tvegamo začasno, t.i. snežno slepoto. Snežna slepota je rezultat ultravijoličnih žarkov, ki se odbijajo od snega in nas slepijo. Snežna slepota pomeni konec smučarskega dneva ali kar dopusta, saj vam ne uide nekaj dni počitka v zatemnjenem prostoru.  Ali ste vedeli, da so prvi ščitili oči pred prevelikim bleščanjem snega že Eskimi in to z očali izdelanimi iz jelenovega rogovja?

Katera so primerna?

Lahko ste prepričani, da vsa smučarska očala (do določene mere) ščitijo pred vetrom, mrazom, meglo, snegom in svetlobo. Ne izbirajte pa očal, zato da bi se barva očal ujemalo za vašimi oblačili, saj to nikakor ni relevanten kriterij izbire očal. Strokovnjaki in specializirane smučarske trgovine svetujejo, da očala izbere glede na tip leč, barvo leč, velikost okvirja in to, kako sedejo na vašo glavo oziroma obraz.

Oblika stekla

Po mnenju strokovnjakov je največja razlika med očali ravno steklo, ki s svojimi lastnostmi preprečuje zamegljevanje očal in ščiti pred bleščanjem. Izbiramo lahko med dvema tipoma stekla: cilindrično (plosko) in sferično. Cilindrično se obnese zelo solidno in je malenkost ceneje. Sferično pa ima večjo vidno površino, kar pomeni, da boste ne le videli več ampak boste videli tudi ob straneh. Sferično bi naj še učinkoviteje od cilindričnega zmanjševalo bleščanje, omogočale še boljšo vidljivost in naj bi bolje izoliralo  vmesni prostor med očmi in samim steklom ter na ta način zelo zmanjšalo možnost zamegljevanja očal.

Barva stekla

Verjetno ste že opazili, da so smučarska očala najrazličnejših barv. Vendar pa so te barve zagotovo izbrane z razlogom. Nekatera očala so izdelana za dneve, ko je vidljivost otežena oziroma slaba (megla, sneženje) in bodo rumena, roza ali modra.  Nekatera druga očala so namenjena za smučarske dneve z izvrstno vidljivostjo, in bodo črne, sive ali zlate barve z zrcalnim odsevom, saj je njihov namen odboj svetlobe in bleščanja.

Zaščita pred UV žarki

Večina očal ima UV zaščito, vendar pa je vseeno bolje preveriti ali je temu res tako. Višje kot smučate, močnejši bodo ultravijolični žarki, zato je zaščita vaših oči nujna.

Dodatki

Ob zgoraj omenjenih karakteristikah ponujajo proizvajalci smučarskih očal še naslednje dodatke. Prvi je možnost zrcalnega sloja na zunanjosti stekla, ki odbija svetlobo in omogoča dobro vidljivost tudi, kadar je zelo sončno in se vse okoli vas blešči. Polarizirano steklo lahko celo popolnoma izniči bleščanje in tako izboljša vidljivost in prepreči utrujene oči. Če vas zamegljena očala motijo velja premisliti tudi o dvojni leči in o anti-fog prevleki.  Očala z OTG pa so primerna za vse, ki sicer nosijo korekcijska očala. Tovrstna očala so globlja in lahko vanje namestite svoja očala.

Okvir očal

Tako kot so smučarske čelade majhne, srednje in velike, najdemo tudi okvirje smučarskih očal v treh velikostih: S, M, in L. Smučarska očala se morajo lepo zliti z obrazom in glavo, ne smejo pa biti pretesna ali prevelika. Ko izbirate pravo velikost, poskusite očala skupaj s čelado ali kapo (tako kot boste to nosili na smučišču) in če ne občutite nikakršnega tiščanja ali pritiska ob strani ali pri nosu ste verjetno našli za vas primerna očala.

Pri izbiranju drugih kosov smučarske opreme pa si lahko pomagate z naslednjim člankom.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani