Priprava smuči pred smučarsko sezono

Priprava smuči pred smučarsko sezono

servis smuči

Smuči so poleg ustreznih smučarskih čevljev najpomembnejši del smučarske opreme. Smuči bi bilo zato treba redno servisirati, pred vsako smučarsko sezono pa tudi preveriti, v kakšnem stanju so. Pomembno je, da smuči med letom shranjujemo na suhem mestu, saj jih lahko sicer zaradi vlage napade rja. Pri tem so še najbolj občutljivi robniki, ki lahko ob visoki vlažnosti hitro začnejo rjaveti. V kolikor smuči pred sezono niso ustrezno servisirane in pripravljene, tvegamo poškodbe, nesreče, poleg tega pa nam smuka tudi ne bo v tolikšen užitek. Če boste z neustrezno vzdrževanimi smučmi smučali po ledenem terenu, se ne boste mogli izogniti zdrsom, za zavoje pa boste morali uporabiti več moči.

Servisiranje smuči

Večina izmed nas servisiranja smuči sama ni vešča, zato to delo za precej nizko ceno raje prepustimo strokovnjakom, ki vedo, kako se stvarem streže. Po smučarski sezoni smuči običajno samo pospravimo, pred novo sezono pa jih marsikdo pozabi pregledati in poskrbeti za servis. Tako se mnogi smučarji na bele strmine podajo s skrhanimi robniki, slabo pripravljeno drsno oblogo, poškodbami smuči, ki so posledica kamenčkov, itd. Prvič bi morali na smučarsko sezono smuči pripraviti že takoj, ko jih kupimo. Nove smuči so sicer običajno že namazane, kljub temu pa si jih s servisom lahko nastavimo po svojih željah.

Za osnovno vzdrževanje lahko nato poskrbimo smučarji sami. To pomeni, da po vsakem smučanju smučke osušimo, lahko jih tudi namažemo z voskom ter jih shranimo na suho. Pri nanašanju voska je potrebno biti pozoren samo na robnike, ki so lahko zelo ostri in se na njih lahko hitro porežemo. Posebno pozornost moramo nameniti tudi prevozu smuči na in pa iz smučišča – če jih prevažamo na strehi avtomobila, je bolje, da jih zaščitimo. V nasprotnem primeru se vanje lahko zažre sol in počasi uničuje drsno oblogo, robnike in celo vezi. Veliko lahko za svoje smuči naredimo tudi, če nanje nanašamo sredstvo proti koroziji, ki vas bo stalo samo nekaj evrov, vaše smuči pa bo učinkovito zaščitilo pred rjo.

Na sezono bi morali smučarji svoje smuči tudi vsaj 1-2 krat peljati na servis k serviserjem smučarske opreme. V kolikor smučate več kakor 14 smučarskih dni, je priporočljivo narediti še kakšen dodaten servis več. Smuči je potrebno peljati na servis tudi v primeru, da si pri smučanju poškodujete drsno oblogo ali robnike. Serviser bo smuči znal pripraviti glede na vaše potrebe, stil smučanja, težo, itd. Razlike v pripravi smuči so namreč lahko zelo velike, zato je smiselno serviserju povedati, kje (po kakšnih terenih) in kako največ smučate. Najbolje bi bilo, če bi servis smuči opravili že po koncu smučarske sezone in tako poskrbeli za morebitne poškodbe, ki so posledica smučanja. Prav tako se priporoča, da se po koncu smučarske sezone na smuči nanese debel sloj voska, ki smuči zaščiti. S tem se ohrani kvaliteta drsne ploskve, hkrati pa so stroški in čas priprave smuči na novo smučarsko sezono na tak način manjši. Večina serviserjev danes robnike in kakovostno obdelavo smuči izvaja s pomočjo strojev, pri čemer je poskrbljeno za enakomernejšo pripravo smuči. Za bolj zahtevne smučarje je priporočljivo obiskati boljši servis, saj kvalitetna priprava smuči glede na slog smučanja posameznega smučarja lahko dela zelo velike razlike. Kakovostna priprava smuči pred smučarsko sezono pomeni tudi več uživanja na belih strminah, manjše tveganje za poškodbe, manj potrebne moči pri zavijanju, itd. Slabo pripravljene ali povsem nepripravljene smuči so namreč slabše in težje vodljive, slabo drsijo in se na snežno podlago odzivajo bolj togo. Pri smučanju to pomeni več nevarnosti za padce, več napora in hitrejšo utrujenost smučarja.

Kaj najbolj uničuje smuči?

Veliko lahko za stanje svojih smuči naredimo tudi sami, če poskrbimo, da se čim manj uničujejo. Na progi se je sicer nekaterim nevarnostim nemogoče izogniti – tak primer so recimo ledene ploskve, kjer najbolj trpijo robniki. Zelo velika nevarnost za drsno podlago in robnike so tudi kamenčki. Na progah jih pogosto sploh ne opazimo, ko pa si smuči sezujemo, lahko vidimo, kako veliko škodo so utrpele naše smuči. Pri prevozu smuči na strehah avtomobilov pa je sovražnik številka ena seveda sol. Temu se izognemo tako, da smuči ustrezno zaščitimo.

Če kupujete nove smuči, pa si preberite tudi, kako izbrati prave smuči!

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani