Kako se s pravilno vadbo pripraviti na smuko brez poškodb?

Kako se s pravilno vadbo pripraviti na smuko brez poškodb?

ogrevanje za smučanje

Smučanje je med Slovenci zelo priljubljeno, žal pa zadnji podatki kažejo, da gre za razmeroma ne-varen šport, o čemer priča število in resnost poškodb, ki se ljudem pripetijo na belih strminah. Razlogov za nesreče na smučiščih je seveda več, med drugim tudi objestnost, alkohol in pomanjkljivo znanje smučanja, najbolj pogosto pa so smučarske nesreče oziroma nesreče pri smučanju posledica slabe pripravljenosti smučarjev. Večina smučarjev namreč smuča le teden do dva na sezono, povrh vsega pa se na smučarsko sezono ne pripravijo posebej. Če k temu dodamo še podatek, da se večina na bele strmine poda neogreta, brez posebne vadbe oziroma priprave, potem je jasno, zakaj je toliko poškodb na smučiščih posledica slabe pripravljenosti smučarjev samih.

Čeprav gre pri smučanju običajnih ljudi za rekreativen šport, pa je to še vedno visoko zahtevna in intenzivna oblika gibanja, ki od posameznika terja odlično fizično pripravljenost, poznavanje svojih sposobnosti in ustrezno predpripravo.

Preberite si tudi, kako se naučiti smučanja, če tega še niste vešči!

Preden greste na smuči, se pripravite in izognite poškodbam

Vadbe se je smiselno lotiti na dva načina – že dolgo pred samim začetkom smučarske sezone in tik preden se s smučmi podate po belih strminah. Oboje je ključno za to, da ste na smuko optimalno pripravljeni in tako storite vse, kar je v vaši moči, da se izognete poškodbam. Podatki so pokazali, da se glavnina poškodb, ki so posledica slabe telesne pripravljenosti na smučanje, zgodi v prvih dnevih smučanja, kar pomeni, da se je s premišljeno vadbo mogoče podobnim poškodbam, bolečinam in predčasno zaključenemu dopustu izogniti s pravočasno vadbo. Na dolgi rok se na smučarsko sezono pripravljamo skozi vse leto – vse leto pred zimo je smiselno biti aktiven, kar pomeni, da vsaj 2 do 3 krat tedensko posvetimo gibanju oz. izvajanju vaj. Pri tem izberite tisto vadbo, ki vam je najbolj pisana na kožo, idealno pa je, če je poudarek pri tovrstnih vadbah na vajah za noge, roke in stabilnost trupa.

Preden stopite na smuči

Vsak strokovnjak iz področja smučanja vam bo znal povedati, da se je potrebno pred smučanjem dobro ogreti. To pomeni, da svoje telo pred spustom pripravite na obremenitve, ki sledijo na progi. Prva vožnja po progi tudi nikoli ne sme biti »na polno«, ampak se najprej privadite na smuči, teren, sneg, morebitne poledenele zaplate, itd. V kolikor smučate v gneči, je toliko pomembneje, da znate oceniti svoje sposobnosti in tudi potencialne nevarnosti, ki se vam na progi lahko zgodijo.

Vadba, s katero se optimalno pripravite na smučanje, naj poteka krožno, brez premorov, vaje pa naj vključijo raztezanje celotnega telesa. Pri tem se priporoča narediti nekje med 10 in 12 vajami. Vadba naj bi bila dolga vsaj približno toliko, kolikor porabite za smučanje po srednje dolgi progi. Ogrevanje naj bo sestavljeno iz vaj, s katerimi poskrbite za moč nog, ramena, mišice rok in za tonus trupa, saj pri smučanju delajo tako trebušne kakor hrbtne mišice. Najbolje je, da celotno krožno vadbo ponovite dvakrat, med obema ponovitvama lahko naredite tudi nekaj minutni premor. Za moč nog je zelo enostavna vadba, ki jo je mogoče narediti na katerem koli smučišču, počep z ravnim hrbtom, pri čemer poskrbite, da kolena ne bodo šla preko prstov na nogi in bodo tvorila kot 90 stopinj. V bistvu gre za položaj, kot pri smuku oziroma kot, da bi se z zadnjico želeli usesti na nevidni stol. V tem položaju skušajte zadržati 60 sekund, vajo pa ponovite 2-3 krat. Druga vaja za noge se izvaja s pripetimi smučmi in sicer tako, da smučko navpično zapičite v sneg, vi pa s trupom naredite predklon k nogi (z nosom se skušajte dotakniti kolena). Na ta način boste dobro raztegnili zadnje, mečne in stegenske mišice obeh nog. Noge si lahko ogrejete tudi z izpadnim korakom, pri čemer je potrebno paziti predvsem na to, da s kolenom ne sežemo preko prstov na nogi. Dobro ogrete noge so pogoj za varno smučanje. Za ramena in roke je primerna vadba kroženje z rokami, pri čemer morate vajo izvajati vsaj dve minuti, da boste začutili učinek. Za trup je najbolj preprosta in učinkovita vadba kroženje z boki. Odlična vadba za celotno telo so tudi poskoki na mestu, s čimer prekrvavimo in prebudimo celo telo, za tiste najbolj gibčne, pa je odlična vaja tudi deska (plank), čeprav jo je na marsikaterem terenu (strmini, nagibu, itd.) težko izvajati. V kolikor teren to dopušča, se uprite na roke in stopala, telo poravnajte kot da je deska in v položaju vztrajajte čim dlje. Pri tem moramo stisniti trebušne mišice in prepričani smo lahko, da bomo po takem ogrevanju pripravljeni za vijuganje po smučišču. Pa varno, ogreto in prijetno smuko vam želimo!

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani