Kako izbrati prave smuči?

Kako izbrati prave smuči?

izbrati prave smuci

Pri izbiri smuči moramo biti pozorni na nekaj dejavnikov. Spodaj vam predstavljamo nekaj konkretnih nasvetov, da bodo vaše nove smuči zares prave smuči za vas!

Dolžina smuči

Dolžina smuči ima vpliv na smerno stabilnost, na stabilnost v zavojih, na okretnost in drsne lastnosti. Če s smučmi delamo pretežno kratke zavoje, potem je optimalna dolžina smuči med brado in nosom. Če želimo kupiti prave smuči za izvajanje daljših zavojev pri večji hitrosti, potem je najbolje izbrati smuči v višini smučarja. Karving smuči tako niso nujno krajše od smučarja, ampak je za boljše smučarje celo priporočljivo, da izberejo prave smuči, torej take, ki so iste višine kakor so sami.

Stranski lok smuči

Smuči, ki imajo krajši radij, so narejene za izvajanje bolj zaprtih oziroma zaključenih zavojev, smuči, ki pa imajo daljši radij, pa so namenjene za izvajanje odprtih oziroma daljših zavojev. Daljši oziroma večji radij je bolj primeren tudi za večje hitrosti. Stranski lok je definiran s širino smuči na krivinah, na zadnjem in srednjem delu.

Trdota smuči

Trdota smuči je pomembna za sam nadzor nad smučmi. Smuči, ki so bolj trde, so načeloma namenjene tekmovalcem, profesionalcem in najboljšim smučarjem. Mehkejše smuči so primerne za začetnike, rekreativne smučarje in vse tiste, ki radi smučajo počasneje in pri izvajanju zavoj ne dosegajo velikih obremenitev.

 Osnovna zgradba smuči

Smuči nižjega cenovnega ranga imajo mnogo manj zapleteno konstrukcijo kakor smuči, ki so namenjene bolj zahtevnemu smučanju. Smuči nižjega ranga imajo CAP oziroma oplaščeno konstrukcijo, medtem ko imajo smuči višjega ranga tako imenovano »sandwich« konstrukcijo. Konstrukcija smuči pomembno vpliva na upogibno in vzvojno togost smuči. Smuči, ki imajo »sandwich« konstrukcijo so bolj trde in tudi bolj odporne na tresljaje, namenjene pa so boljšim smučarjem in profesionalcem.

Teren smučanja

Različni tereni in nameni smučanja terjajo tudi različne smuči. Če želimo smučati predvsem po urejenih smučiščih, potem so najboljša izbira torzijsko trše smuči z dobrim oprijemom robnikov, ki so lažje vodljive in stabilne. Če kupujemo prave smuči za izvedbo akrobacij v snežnih parkih, potem so najboljša izbira smuči, ki omogočajo lažje pristanke, so trpežne, se pri izvajanju akrobacij manj uničujejo in so na obeh straneh oblikovane polkrožno, da se z njimi lahko peljemo tako naprej kakor vzvratno. Za tiste, ki želijo prave smuči, s katerimi bodo lahko smučali po svežem, še ne poteptanem snegu, so prava izbira široke in mehkejše smučke posebne oblike, ki smučarju pomagajo, da se obdrži na površini.

Ženske smuči

Pri izbiri pravih smuči igra pomembno vlogo tudi spol. V zadnjih letih vsi večji izdelovalci smuči dajejo velik poudarek tudi na izdelavo specifičnih modelov smuči za ženske, pri čemer so na voljo tako vstopni in srednji modeli, kakor tudi boljše smuči za ženske, s posebnimi prilagoditvami in dizajnom. Posebnost takih smuči je, da so ti modeli prilagojeni specifični ženski konstrukciji. Po drugi strani je pri smučeh, ki so namenjene ženskam, velik poudarek tudi na dizajnu, saj predstavnice nežnejšega spola kupujejo tudi z očmi.

Višina smučarskih palic

Da bo smučanje zares v užitek in bo tudi varno, je velikega pomena tudi izbira prave višine smučarskih palic. Pravo dolžino izberemo tako, da palico postavimo na glavo (z ročajem na tleh) in jo primemo pod krpljico. Če imamo v komolcu pravi kot (90 stopinj), potem je palica primerno velika za nas.

Če se še vedno en morete odločiti, katere so prave smuči za vas, potem vam priporočamo, da na smučiščih na testih smuči preizkusite različne modele in se odločite, katere smuči so prava izbira za nas.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani