Katera so najboljša smučišča v Evropi?

Katera so najboljša smučišča v Evropi?

najboljsa smucisca v evropi

Evropa se lahko pohvali s prenekatero čudovito smučarsko destinacijo. Najboljša smučišča v Evropi so povečini zgledno urejena, poleg urejenih smučarskih prog pa obiskovalcem običajno ponujajo še bogato spremljajočo ponudbo (restavracije, bare, zabavo, namestitev, ipd.). Tudi Slovenci veljamo za precej smučarski narod, zato vam spodaj predstavljamo nekaj smučišč, ki po oceni spletnih anket in raziskav sodijo v sam vrh in katera bi v prihajajoči sezoni vsekakor veljalo obiskati.

1.     Kitzbühel

Kitzbühel se lahko pohvali s kar 170 km urejenih prog, s svojim precej prestižnim turističnim centrom pa sodijo med največje na svetu. Med smučarji velja Kitzbühel za najbolje urejeno smučišče, hkrati pa se lahko pohvali tudi s sistemom najboljših žičnic. To smučišče nesporno sodi med najboljša smučišča v Evropi. Priljubljenost tega smučišča gre gotovo tudi na račun količine snega in dolžine smučarske sezone. V Kitzbühelu imajo sneg povprečno okoli 150 dni na leto. Poleg urejenih prog se smučišče lahko pohvali tudi z urejeno okolico in se uvršča med najbolj čista smučišča. Kitzbühel sodi v sam vrh tudi kar se tiče kulinarične ponudbe na progah. To tirolsko smučišče je razmeroma dobro dostopno, cena dnevne karte pa je okoli 49 evrov. Smučarska sezona povrh vsega včasih traja tudi do aprila. Najvišje proge ležijo na 2000, najnižje pa na 800 mnm.

2.     St. Moritz

Gre za eno izmed najbolj znanih in tudi prestižnih švicarskih smučišč. Smučišče se nahaja na 1830 mnm. Smučišče se lahko pohvali z dovolj zapadlega snega in veliko sonca. Smučarji lahko preizkusijo 218 prog, ki se razlikujejo po težavnosti. Poleg lepo urejenih prog se to smučarsko središče lahko pohvali še z najbolj ekskluzivno hotelsko ponudbo in restavracijami. Ker gre za prestižno smučarsko središče, so temu primerne tudi cene. Cena enodnevne smučarske vozovnice vas bo za odraslo osebo stala malo manj kot 70 evrov, za otroka pa okoli 23 evrov.

3.     Val Gardena

Val Gardena je italijansko smučišče na J Tirolskem, ki gotovo sodi med najboljša smučišča med vsemi smučišči pri naših sosedih. Smučišče se lahko pohvali s 175 km prog. Med njimi je 52 km lažjih, 105 km srednje težkih in 18 km težkih prog. Najvišje proge smučišča se nahajajo na 2500 mnm. Val Gardena slovi po izjemno dobro urejenih progah. Nekoliko slabše je to smučarsko središče ocenjeno kar se tiče prijaznosti oziroma gostoljubnosti do turistov in pri ponudbi ob-smučarskih dejavnostih. Edina resna slabost tega sicer zelo priljubljenega smučišča, je dostopnost in parkiranje. Nekatere motijo tudi težavnostne stopnje prog in bi si želeli več prog prve in tretje kategorije (za začetnike in najtežje proge).

4.     Val Thorens/Les 3 Vallees

Gre za priljubljeno francosko smučišče, ki se po urejenosti z lahkoto kosa z avstrijskimi ali italijanskimi smučarskimi središči. Po velikosti so smučarska središča v Franciji celo precej pred ostalimi. Tri doline ponujajo kar 600 km raznolikih smučarskih prog. Najvišje proge so na 3230 mnm. Enodnevna smučarska vozovnica stane okoli 50 evrov. Obiskovalci treh dolin so običajno navdušeni nad raznovrstnostjo smučarskih prog, prav tako pa francozi navdušujejo z kulinarično ponudbo in spremljevalnimi zabavnimi dogodki ob progah.

5.     Sölden

Kraj je znan predvsem po tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki se vsako leto odvijajo tu. Smučarska sezona se v Söldenu začne že zgodaj, prav tako je povsem običajno, da traja še pozno v marec. Najvišja točka smučišča je 3340 mnm. Smučišče se lahko pohvali s 143 km prog in s 33 napravami (žičnicami). Odrasli bodo za dnevno karto odšteli okoli 50 evrov. Sölden je primeren za vse, ki smučanje kolikor toliko obvladajo, nekoliko manj primeren je za začetnike in družine, saj je prog, ki bi bile primerne za učenje, malo.

6.     Espace Killy (Val d’Isere in Tignes)

Gre za povezavo dveh velikih smučišč v francoskih Alpah, ki so ga poimenovali po največjem francoskem smučarju Jean-Claude Killy-ju. Ta smučarska destinacija se lahko pohvali s 300 km prog, med katerimi je kar 52 km prog označenih za težje (črne proge). Najvišja točka leži na 3456 mnm. Dnevna karta stane cca. 52 evrov. Poleg smučarskih prog se lahko pohvalijo še s 44 km urejenih nordijskih prog.

7.     Garmisch-Partenkirchen

Gre za nemško mondeno smučarsko središče in, po mnenju mnogih ljubiteljev smučanja, sodi med najboljša smučišča v Nemčiji, ki je izjemno priljubljeno med rekreativnimi in tudi med profesionalnimi smučarji. Tja radi zahajajo tudi deskarji na snegu. Garmisch-Partenkirchen je največje nemško smučarsko središče, ki se nahaja na nadmorski višini med 2000 in 2839 metri. Smučišče ponuja 118 km urejenih prog. Proge so različnih težavnostnih stopenj, zato je smučišče primerno tako za začetnike, otroke, družine, kakor tiste, ki so smučanja bolj vešči. Cene za dnevno vozovnico se gibljejo okoli 45 evrov.

8.     Zermatt

Gre za majhno in idilično švicarsko vasico, ki leži pod vznožjem Matterhorna in katera svojo slavo in poznanost dolguje številnim vzponom na to čudovito goro. Zermatt sodi med ekskluzivna, elitna in najboljša smučišča v vsej Evropi. Vasica se nahaja v osrčju Alp, v neokrnjeni naravi, stran od prometnega vrveža. Smučišče je priljubljeno tako med smučarji kakor med deskarji na snegu, saj se lahko smučišče pohvali z zelo raznolikim terenom. Skupno smučišče nudi 200 km prog, od tega 31 km lahkih, 119 km srednje težkih in 50 km težkih prog. Smučišče se razteza med 1620 in 3899 mnm in ponuja spektakularne poglede na gore, med katere je umeščeno. Ker gre za tako ekskluzivno smučišče je ekskluzivna tudi enodnevna cena smučarske vozovnice – zanjo boste namreč odšteli 73 evrov.

9.     SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Gre za eno izmed največjih povezanih smučišč v Avstriji, ki obiskovalcem nudi 280 km raznolikih prog. Med njimi je le 17 km črnih oziroma najtežjih prog. Proge povezuje 90 žičnic. Cena dnevne karte se giblje okoli 45 evrov. Najvišje ležeča točka smučišča je 1957 mnm. Poleg raznolikega terena in urejenih smučarskih prog se smučišče lahko pohvali še z bogato zabavno ponudbo, tako da ga brez težav uvrstimo med najboljša smučišča stare celine.

10.Kaltenbach / Hochzillertal-Hochfügen

Tirolska smučarska destinacija se lahko pohvali z najmodernejšo razsvetljavo za nočno smučanje. Smučišče nudi sicer le 76,8 km smučarskih prog in 36 žičnic, a so proge dobro urejene in raznolike. Dnevna karta obiskovalce stane okoli 49 evrov, če jo kupijo v paketu. Najvišje proge smučišča se nahajajo na 2377 mnm. Smučišče nekoliko zaostaja zgolj v številu prog za smučarski tek in v ponudbi dejavnosti po smučanju, vendarle ga kljub temu brez dvoma lahko uvrščamo med najboljša smučišča v Evropi.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani