Kako in kdaj otroka začeti učiti smučati?

Kako in kdaj otroka začeti učiti smučati?

kdaj naučiti otroka smučati

Mnogi starši se pri svojih malčkih sprašujejo, kdaj bi bil pravi čas, da jih naučijo smučati. V resnici je težko določiti enotno starostno mejo, se pa številni učitelji smučanja strinjajo, da je bolje začeti zgodaj, kot ko je otrok že večji. Kljub temu moramo znati starši sami oceniti, kdaj bi bil najboljši čas, da svojega otroka postavimo na smuči. Pri tem se moram zavedati, da je velika razlika med tem, da ima naš malček rad sneg, kepanje in delanje snežakov, ter tem, da je sposoben slediti osnovnim navodilom npr. učitelja smučanja. Sicer so prvi smučarski koraki najmlajših običajno narejeni skozi igro, toda vseeno mora otrok za tovrstno učenje pokazati določen interes. Če ugotovite, da otrok v letošnji zimi še ni navdušen nad delanjem prvih zavojev in poslušanjem navodil, to vzemite v zakup in učenje smučanja raje prestavite na drugo zimo. Če malčka namreč silimo v učenje, on pa na to še ni pripravljen ali se smučanja celo boji, to lahko pripelje do tega, da se otroku smučanje še dolgo ne bo zdelo zabaven šport in se ga celo ne bo želel naučiti. Pri učenju smučanja pri najmlajših zato ne prehitevajte in ničesar ne počnite na silo – morda je letošnja zimska sezona primernejša za sankanje in ostale zimske norčije, naslednje leto pa bo vaš otrok že delal prve zavoje.

Kdaj je pravi čas za učenje smučanja pri otroku?

Kljub temu pa je dobro prepoznati prve znake, ki napovedujejo, da je nemara nastopil čas, ko bo otrok že sposoben učenje prvih smučarskih znanj. Osnovni pogoj za učenje smučanja pri otroku je, da otrok dobro hodi, teče, ima potrebno koordinacijo in je nasploh že premagal začetno okornost, ki je značilna za malčke, ko se začnejo samostojno gibati po prostoru. Nekateri učitelji smučanja menijo, da je primeren čas že po dopolnjenem drugem letu starosti, večina pa je mnenja, da je glavnina otrok na učenje smučanja pripravljena okoli tretjega leta. Pri tem je starostna meja zgolj okvirna, starši sami namreč svoje otroke najbolje poznamo in lahko ocenimo njihov motoričen razvoj. Tako so nekateri otroci pri dveh ali dveh in pol letih bolj motorično razviti kot nekateri pri treh ali celo štirih. Če opazite, da je vaš malček motorično ustrezno razvit, se rad preizkuša v novih stvareh in je radoveden, potem mu lahko že pred tretjim letom predstavite smučanje in ga prvič postavite na smučke. Dejstvo je, da so otroci ravno v času zgodnjega otroštva najbolj dojemljivi za učenje in osvajanje raznolikih oblik gibanja. Če prej tega ne preizkusite, je morda prva zima po otrokovem dopolnjenem tretjem letu pravi čas, da ga začnete navajati na smuči in prve zavoje.

Kako otroka naučiti smučanja?

Ko smo ocenili, da je otrok že dovolj motorično razvit za učenje smučanja in za to tudi izkaže svoj interes, se seveda postavlja vprašanje, kako se lotiti učenja smučanja. Možnosti sta v osnovi dve: ali se učenja smučanja lotite sami ali pa to delo prepustite učitelju smučanja. Obe možnosti imata svoje prednosti. Če se učenja smučanja pri otroku lotite sami, potem to pomeni, da se lahko prvih smučarskih zavojev otrok uči kar na domačem ali okoliškem bregu, učenje pa je bistveno cenejše, kakor če ga prepustimo smučarskemu učitelju. Slabost tega načina učenja je, da starši žal pogosto ne premoremo dovolj potrpljenja in smučarskega znanja, da bi proces učenja tudi uspešno izpeljali. Tako lahko učenje hitro postane stresno, za otroka pa muka. Otroci se do svojih staršev običajno obnašajo tudi povsem drugače kakor do učitelja smučanja, ki ga navadno bolj pozorno poslušajo. Nekako zato velja, da se otroci osnov smučanja hitreje in bolje naučijo v okviru smučarskega vrtca oziroma smučarske šole. Morda smo starši primernejši za to, da otroka spoznamo s smučmi in mu z lastnim vzorom privzgojimo veselje do tega športa, smučarskemu učitelju pa prepustimo sam proces učenja. Učitelji smučanja poznajo primerne tehnike, vaje in pristope, s katerimi znajo pritegniti majhne nadobudneže, prav tako pa poskrbijo za varnost in zabavo otrok na snegu.

Učenje smučanja pri otrocih navadno poteka postopoma. To pomeni, da se otroci sprva smučanja učijo skozi igro. Od prvega stika otroka s smučanjem je namreč odvisno, ali bo otrok tudi kasneje v življenju rad stopil na smuči ali pa bo to aktivnost v odraslosti opustil. Pri smučanju je pomembno, da se ga otroci naučijo že kot majhni, saj na ta način običajno brez težav osvojijo pravilne tehnike smučanja – tega pa se je v odraslosti izjemno težko naučiti, če prej nismo imeli stika s smučanjem. V vsakem primeru je najbolje, da se otrok smučanja začne učiti preko iger in vadbe na snegu. Najprej otrok med igro spozna smučarske čevlje, da se navadi nanje. Nato sledi hoja v smučarskih čevljih, drsenje na smučeh po ravnem, vlečenje na smučeh, učenje natikanja in snemanja smuči, iskanje ravnotežja na eni in drugi smučki, učenje padanja, ponovnega vstajanja in zaviranja. Te naloge se otroci učijo brez, kasneje pa tudi s palicami. Na začetku učenja utegnejo palice namreč otroka prej ovirati kakor mu biti v pomoč. Če otrok sodeluje pri tovrstnih vadbah, bo na koncu stabilno in suvereno stal na svojih smučkah. To pa je seveda pogoj, da se bo brez strahu sposoben spustiti tudi po klancu navzdol. Ko vidimo, da otrok obvladuje ravnotežje in stanje na smučeh, dodamo vaje za izboljšanje ravnotežja (izmenični dvig smuči, vztrajanje na eni smučki, prehod iz visoke v nizko prežo, poskakovanje na smučeh, itd.). Pomemben mejnik je tudi štamfanje po klancu navzgor. Ko otrok to enkrat osvoji, se je sposoben po razmeroma položnem klancu tudi spustiti, pri čemer je najbolje izbrati teren z dolgim ravnim iztekom, ki omogoča, da se otrok ustavi sam od sebe – večina se namreč še ne zna ustaviti. Šele po vsem tem se otroka lahko začne učiti prenašanja teže iz noge na nogo, nastavljanjem smuči na robnike, učenjem pravilnega gibanja kolen, vodenjem smuči v izbrano smer, itd. Otroci se tega sprva učijo tako, da vozijo plug. Ko vidimo, da malček zna samostojno spremeniti smer in se zna tudi zaustaviti, je šele čas, da ga začnemo navajati na tekoči trak in nato na krogce, prej pa naj vse poteka na položni oziroma blagi naklonini.

Kakšno smučarsko opremo izbrati za otroka?

V kolikor otrok že pred tretjim letom začne s smučanjem, so dovolj plastične smuči, ki se jih s trakovi pripne na zimske škornje. Na ta način se bo otrok seznanil z drsenjem po snegu, za učenje česa več pa bodo takšne smuči nezadostne. Med obvezno opremo naj sodi čelada in kvalitetna smučarska obleka, ki ne premoči in je dovolj topla, da otroka ne zazebe. Več pozornosti se splača nameniti tudi smučarskim čevljem oziroma pancerjem. Otrok naj jih že doma nekajkrat obuje, da vidi, da gre za drugačne čevlje, ki so mnogo bolj okorni, štorasti, težki in trdi. Če se doma otrok ne želi obuti vanje, ga lahko do tega pripravite tako, da mu obljubite, da bo v pancerjih lahko stopil na smučke. S tem dobi nekaj občutka, predvsem pa motivacije.

Kje otroka učiti smučanja?

Številni starši se na začetku tudi sprašujejo, ali je smiselno takoj obiskati smučišče in plačati za smučarsko vozovnico, ali pa se lahko otrok z osnovami spozna kar na okoliškem ali celo domačem klancu. Na začetku je vsekakor smiselno s smučkami poizkusiti kje blizu doma, da sploh vidimo, ali je otroku to zanimivo in da dobi prvi občutek za sneg. Šele, ko vidimo, da je otrok zainteresiran in napreduje, je smiselno obiskati kakšno smučišče, ki ima otroške proge, poligone in dobro smučarsko šolo (vrtec).

Preverite tudi, kam na smuči čez zimske počitnice!

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani