10 pravil za varno smučanje

10 pravil za varno smučanje

varno smucanje

Varnost na smučišču in varno smučanje je odvisno od vseh udeležencev smuke. Vsaka oseba se mora na smučišču obnašati tako, da ne precenjuje svojega smučarskega znanja, da ne ogroža sebe ali drugih oseb in da spoštuje vse označbe ter znake, ki se pojavljajo na smučarskih progah. Pri mednarodni smučarski organizaciji (FIS) so pripravili 10 pravil za varno smučanje, ki jih je dolžan poznati in tudi spoštovati vsak udeleženec na smučišču!

10 mednarodnih FIS pravil za varno smučanje

  1. Pozornost do drugega – smučar se mora vselej obnašati tako, da ne ogroža ali poškoduje drugih oseb.
  2. Upoštevanje lastnega smučarskega znanja – vsak smučar mora hitrost in slog vožnje prilagoditi svojemu znanju, katerega ne sme precenjevati. Na smučišču ni prostora za objestnost, smučar se mora prilagajati gostoti smučajočih in aktualnim razmeram na smučišču.
  3. Izbira primerne smučine – kdor smuča hitreje, mora izbrati primerno smučino, da pri tem ne ogroža vseh tistih smučarjev, ki se nahajajo pred njim.
  4. Varno prehitevanje – smučarji smejo poljubno prehitevati, a morajo pri tem paziti na razdaljo do osebe, ki jo prehitevajo. Slednji morajo pustiti dovolj prostora za varno smučanje.
  5. Pregled nad progo – preden smučar odsmuča po progi, se mora vselej prepričati, da je to varno zanj in druge. To stori tako, da pogleda navzgor in navzdol po progi.
  6. Varno ustavljanje – smučar se mora vselej ustavljati le na preglednih delih proge, ob robu, kjer ne moti drugih smučarjev. Prepovedano se je ustavljati na prelomnicah in drugih zahtevnejših delih prog, razen v sili.
  7. Upoštevanje označb na smučišču – smučar mora poznati znake in označbe, ki se pojavljajo na smučišču. Prometne in signale oznake na smučiščih mora vselej upoštevati. Prav tako je smučar dolžan upoštevati opozorila in prepovedi nadzornikov na progi.
  8. Varno vzpenjanje in sestopanje – smučar lahko za varno vzpenjanje ali sestopanje uporablja le rob smučišča, s čimer ne moti ali ogroža ostalih oseb na smučišču.
  9. Pomoč v primeru nesreče – vsak smučar je v primeru nesreče dolžan pomagati ponesrečencem in jim nuditi osnovno pomoč.
  10. Dolžnost legitimiranja – vsak smučar se je dolžan pustiti legitimirati, ne glede na to ali je v vlogi udeleženca ali priče, odgovornega ali ne.

Vsakdo, ki se nahaja na smučišču mora vselej imeti pregled nad ostalim dogajanjem na progi, prav tako pa naj bi vsak smučar za svojo varnost poskrbel tudi sam tako, da se zaščiti s primerno opremo (čelada, rokavice, smučarska očala).

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani